Vlada na vanrednoj sjednici donijela mjere za sanaciju klizišta kod Fabrike vode

14.3.2018. Vlada Brčko distrikta BiH održala je 42. vanrednu sjednicu na kojoj je razmatrala Informaciju o stanju na klizištu na mikrolokaciji kod Fabrike vode i donijela odluku kojom je zadužila Odjeljenje za javnu sigurnost, Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Odjeljenje za komunalne poslove s konkretnim zaduženjima u vezi s ovim pitanjem.

Image for news

Odjeljenje za javnu sigurnost zaduženo je da pristupi angažovanju stručne ustanove, odnosno Rudarsko-geološkog instituta iz Tuzle, radi izrade stručnog mišljenja i nadzora kako bi se donijele interventne mjere. Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu se zadužuje da pristupi hitnoj sanaciji na mikrolokaciji Fabrike vode po preporukama i stručnom mišljenju Instituta, a Odjeljenje za komunalne poslove da u budžetu za 2018. godinu planira sredstva za izradu cjelovite studije za rješavanje klizišta na spomenutoj lokaciji, kako bi ovaj problem bio dugoročno riješen.

„Nema razloga za bilo kakvu bojazan da će trenutna situacija ugroziti Fabriku voda, ali će mjere koje smo danas usvojili sve to na neki način dovesti ured. Zaduženja iz odluke su preventivne mjere koje ćemo preduzeti da ne bi došlo do bilo kakvih oštećenja na retenziji odnosno Fabrici vode“, istakao je gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić.