Vlada održala 68. vanrednu sjednicu

15.5.2019. Šef Odjeljenja za javnu sigurnost Edin Zaimović informisao je danas Vladu Brčko distrikta prije početka vanredne sjednice o stanju na terenu kada su u pitanju obilnije padavine koje su zadesile Brčko distrikt BiH i cijelu BiH. On je naglasio da je stanje danas mnogo bolje i da su prognoze optimističnije nego jučer.

Image for news

„Smanjuje se intenzitet rasta rijeke Save. U posljednjih pet-šest sati imamo rast od po 3-4 cm po satu, a jučer je taj rast bio i po 15 cm. Procjena je da će naša lokalna zajednica proći bez većih šteta”, dodao je Zaimović.

On je naglasio da su zabilježeni problemi u slivovima rijeke Tinje, u Drenavi, te da je to problem koji se ponavlja i da će nadležni pokušati iznaći trajno rješenje za ovo područje. „Manje štete napravile su u gornjim tokovima i rijeke Zovičica i Brka. To su bujične rijeke koje naprave štetu u roku od dva do tri sata kada imamo veće padavine, a većina šteta je na putnoj infrastrukturi. Imamo i dva problema na potezu zaobilaznice, u Pljoštarama i Begovači,   gdje su se javile poplave koje ranije nisu zabilježene. Kada sagledamo šta je pruzrokovalo problem tražit ćemo rješenja da ih otklonimo” zaključio je Zaimović.

Vlada je danas održala 68. vanrednu sjednicu na kojoj je usvojila zaključak kojim podržava dostavljanje projektnih prijedloga u vezi s pozivom EU4BUSINESS – razvoj preduzetništva. Prioritetni sektori i ciljne grupe ovog projekta podijeljeni su u dva dijela i odnose se s jedne strane na podršku mladim preduzetnicima (do 30 godina) prilikom osnivanja inovativnih preduzeća (uključujući digitalni IT sektor), a s druge strane na jačanje preduzetničkog duha i pomoć prilikom registracije preduzeća za osobe koje pripadaju ranjivim kategorijama te promociji preduzetništva u agroruralnom i turističkom sektoru. Projekat finansira Evropska unija i njegova ukupna vrijednost je 1.000.000 eura. Šef Odjeljenja za evropske integracije i međunarodnu saradnju Miroslav Geljić rekao je da ovo odjeljenje pruža tehničku pomoć kao i pomoć pri pisanju projekta te da su u ovoj fazi dostavljanja projektne ideje uključeni i Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu, Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, nevladina organizacija „Vermont” i Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH kao nosilac aktivnosti.

„Brčko može dobiti minimalan iznos sredstava od 150.000, a maksimalan 200.000 eura. Podgrantovi će se, ukoliko bi projekat prošao, dijeliti do 10.000 eura po osobi bilo da su u pitanju fizička ili pravna lica. Nakon podnošenja aplikacije, i eventualnog prolaska projekta slijedi pisanje projekta i dalje raspisivanje javnog poziva”, pojasnio je Geljić.