Колегијум Владе: Ниво водостаја ријеке Савe и притокa у порасту

14.5.2019. Ниво водостаја ријеке Саве на мјерној јединици у Шамцу од јуче у исто доба порастао је за 100 цм и тренутно износи 367 цм. Ријека Сава као и притоке на подручју дистрикта Брчко имају тенденцију раста, истакнуто је на сједници Колегијума Владе који је одржан јутрос, а на коме су разматране најновије информације о стању на терену усљед обилнијих киша.

Image for news

Према извјештају Одјељења за јавну безбједност јуче поподне је због појачаних падавина у подмајевичком крају дошло до наглог пораста притока ријеке Саве. Стога је у мјесним заједницама Штрепци, Г. Зовик, Исламовац и Рашљани дошло до отежане путне комуникације усљед мањих изливања и наноса на путевима. Одјељење за пољопривреду, шумарство и водопривреду врши санацију насталих оштећења. Повишен је и водостај ријеке Тиње, која се јутрос излила у мјесној заједници Приједор на мосту, као и у Пољацима и Доњој Скакави. Повишен је и водостај ријеке Брке. На подручју дистрикта Брчко нема прекида путне комуникације као ни поплављених кућа. 

На сједници Колегијума Владе истакнуто је да се редовне мјере одбране од поплава проглашавају на нивоу водостаја ријеке Саве од 650 цм те да за сада нема потребе за истим. Истакнуто је да је Штаб цивилне заштите, као и невладин сектор, у стању приправности те да су на располагању грађанима за евентуалне интервенције, као и да се посебно обрати пажња на потребе старих, болесних и изнемоглих лица. Грађанима су доступни бесплатни бројеви телефона 121 и 123.

Најновије информације са терена Влада Брчко дистрикта БиХ разматраће сутра на сједници Владе.